ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Αφιέρωμα: 28η Οκτωβρίου 1940

Τι γιορτάζουμε;
Τα ξημερώματα στις 28 Οκτωβρίου1940 η Ιταλία ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά να επιτρέψει να καταλάβει στρατηγικές θέσεις στη χώρα μας . Ο Μεταξάς τότε...
απάντησε στον Ιταλό πρέσβη "Λοιπόν , αυτό σημαίνει πόλεμο.Με το πρώτο φως της ημέρα άρχισαν οι μάχες σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας.
Πρώτη Ιταλική επίθεση 28 Οκτωβρίου - 13 Νοεμβρίου 1940
Η Ελλάδα είχε λιγότερους στρατιώτες και λιγότερα μέσα. Η γενική αντεπίθεση του ελληνικού στρατού στο μέτωπο της Αλβανίας άρχισε στις 14 Νοεμβρίου.
Ελληνική αντεπίθεση
14 Νοεμβρίου 1940 - Μάρτιος 1941
Η πρώτη μεγάλη νίκη του ελληνικού στρατού θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός θα καταλάβει την Κορυτσά. Ο ελληνικός στρατός συνεχίζει να νικά τον ιταλικό στρατό και να καταλαμβάνει τη μια πόλη μετά την άλλη στο αλβανικό μέτωπο. Στην Αθήνα όλοι χαίρονται και γιορτάζουν τις νίκες του ελληνικού στρατού. Όμως στις 6 Απριλίου αρχίζει η επίθεση της Γερμανίας στην Ελλάδα, σε άλλο σημείο των συνόρων...
Στις 27 Απριλίου 1941 ο γερμανικός στρατός μπαίνει σε μια άδεια Αθήνα. Όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αρχίζει η περίοδος της Κατοχής, που θα κρατήσει μέχρι το 1944.

Ο ελληνικός λαός θα υποφέρει αλλά και θα αντισταθεί στις πόλεις και στα βουνά εναντίον του κατακτητή ....


Ο πόλεμος μέσα από τη ζωγραφική
Κορόιδο Μουσολίνι - Σκίτσο

Εφημερίδες της εποχής

Σκίτσα