ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Θρησκευτικά - Μαθ. 7: Παλαιστίνη: Ο τόπος που περπάτησε ο Χριστός


Η θέση και οι πόλεις της Παλαιστίνης
Στα ανατολικά της Μεσογείου, εκεί που κυλάει ο ποταμός Ιορδάνης, βρίσκεται η Παλαιστίνη. Η περιοχή που έζησε και δίδαξε ο Χριστός έχει πολλούς λόφους, βράχια και την έρημο της Ιουδαίας. Έχει ακόμη τη θάλασσα της Γαλιλαίας, η ....
οποία δεν είναι άλλη από τη μεγάλη λίμνη της Γεννησαρέτ. Εκεί πρωτοξεκίνησε ο Χριστός το κήρυγμά του. Η θάλασσα αυτή είναι γνωστή και από τους ψαράδες της, που τόσο συχνά αναφέρονται στα θαύματα του Ιησού. Tα μέρη αυτά της Παλαιστίνης ονομάζονται και «Άγιοι Τόποι», γιατί εκεί περπάτησε ο Χριστός.
Στην Παλαιστίνη συναντάμε και την πόλη Βηθλεέμ. Εκεί γεννήθηκε ο Ιησούς, ενώ στην πόλη Ναζαρέτ μεγάλωσε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του πάνω στη γη. Σημαντική πόλη της Παλαιστίνης είναι η Ιερουσαλήμ. Εδώ έγινε η είσοδος του Χριστού πάνω σε ένα γαϊδουράκι την Κυριακή των Βαΐων λίγο πριν από τη σταύρωσή του.

Η ζωή στην Παλαιστίνη τα χρόνια του Χριστού

Τα χρόνια που ζούσε ο Χριστός, η Παλαιστίνη ήταν στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Εκεί κατοικούσαν πολλές και διαφορετικές φυλές. Οι έμποροι πουλούσαν στις αγορές την πραμάτεια τους. Στο Ναό του Σολομώντα οι ραβίνοι δίδασκαν και εξηγούσαν τις Γραφές στο λαό. Στους δρόμους βάδιζε κι ο Χριστός, ενώ πολλοί ήταν οι άνθρωποι που τον ακολουθούσαν. Τα ταξίδια τους στις πόλεις και στα χωριά της Παλαιστίνης ήταν δύσκολα αλλά και γεμάτα εκπλήξεις. Έβλεπαν τα θαύματα του Χριστού και μάθαιναν για τη δύναμη της αγάπης.

Μαθαίνω τις λέξεις


ραβίνοι : Οι μορφωμένοι Ισραηλίτες που εξηγούσαν τα ιερά κείμενα.
Γραφές : Τα ιερά κείμενα των Ισραηλιτών, πριν από τον ερχομό του Χριστού στη γη και τη διδασκαλία του.

Βλέπουμε το χάρτη της Παλαιστίνης. 
Βρίσκουμε την Ιερουσαλήμ, την Ιουδαία, τη Γαλιλαία, τη Ναζαρέτ. 
Κλικ  EΔΩ για να δεις την παρουσίαση του μαθήματος.