ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Oι Tρεις Iεράρχες: Γιορτάζουν τα σχολεία

Οι τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου. Η μεγάλη τους μόρφωση και η αγάπη τους προς τα παιδιά μας, κάνει να τους αισθανόμαστε κοντά μας, βοηθούς στο πλευρό μας. Είναι οι προστάτες Άγιοι των μαθητών και...
των δασκάλων.
Ο Μέγας Βασίλειος
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Καππαδοκίας και πολύ μορφωμένος. Έδειξε ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα στους αρρώστους, στους φτωχούς και στα ορφανά. Πούλησε την περιουσία του και έχτισε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο και γηροκομείο.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αθήνα και δέθηκε με στενή φιλία με το Βασίλειο. Έγινε ιερέας. Αργότερα, ενώ είχε γίνει επίσκοπος σε μια μικρή πόλη, τον κάλεσαν να διδάξει το λαό στην Κωνσταντινούπολη. Ονομάστηκε Θεολόγος, γιατί δίδαξε την αλήθεια για το Θεό.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Έγινε ιερέας και για τις υπέροχες ομιλίες του προς τους πιστούς ονομάστηκε Χρυσόστομος. Είχε καταφέρει να οργανώσει συσσίτια για χιλιάδες φτωχούς.
Μετά από λίγο χρόνο έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Δέχθηκε όμως την έχθρα των αρχόντων της, όταν τους έλεγξε για την αμαρτωλή ζωή τους. Τον εξόρισαν πολλές φορές.
 Εκεί έλεγε συχνά: «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν» δηλαδή «Δόξα στο Θεό για όλα».

Μ
Εικόνα Φράσεις  των Τριών  Ιεραρχών                                                                                                          Βασίλειος ο Μέγας: «Όπως κόβουμε το τριαντάφυλλο προσέχοντας να μη μας πληγώσουν τ’ αγκάθια, έτσι πρέπει απ’ αυτά που βλέπουμε και ακούμε γύρω μας να κρατούμε μόνο τα ωφέλιμα. Όπως οι μέλισσες διαλέγουν από τα λουλούδια αυτά που τους χρειάζονται, για να φτιάξουν το μέλι.»
Εικόνα Γρηγόριος ο Θεολόγος:«Τα πλούτη μοιάζουν με αρρώστια. Όποιος τα έχει ζητά όλο και περισσότερα και δε χορταίνει ποτέ.»
Εικόνα Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Η καλή φιλία είναι θησαυρός... Οι στενοχώριες της ζωής γίνονται πιο βαριές, αν δεν υπάρχει κάποιος φίλος να τις μοιραστείς.»

Εικόνα
Ενώνω τις φράσεις:
Ο Βασίλειος

Ο Γρηγόριος

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος



  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
ονομάστηκε Θεολόγος, γιατί δίδαξε την αλήθεια για το Θεό.
ονομάστηκε έτσι, γιατί μιλούσε πολύ ωραία.
πούλησε την περιουσία του κι έχτισε ιδρύματα για φτωχούς.
εξορίστηκε, γιατί έλεγχε την αμαρτωλή ζωή των αρχόντων.
ήταν αδελφικός φίλος του Βασιλείου.
συμβούλευε τους νέους να προσέχουν τι διαβάζουν.

                    Με λίγα λόγια
  • Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων? στα σχολεία γιορτάζεται η μνήμη τους στις 30 Ιανουαρίου.
  • Ο Μέγας Βασίλειος είχε μεγάλη μόρφωση και ήταν ο προστάτης των φτωχών και των βασανισμένων.
  • Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ονομάστηκε έτσι, γιατί δίδαξε την αλήθεια για το Θεό.
  • Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμβούλευε το λαό με τις υπέροχες ομιλίες του και είχε το θάρρος να ελέγχει τους άρχοντες και να υπομένει τις πολλές εξορίες.
Εικόνα
Με μία φράση
Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν παραδείγματα μορφωμένων και αγίων ανθρώπων, που ήταν γεμάτοι αγάπη, θάρρος, υπομονή και σταθερότητα στη σωστή διδασκαλία της Εκκλησίας.