ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Παρομοίωση - κυριολεξία - μεταφορά

   Παρομοίωση ονομάζεται το σχήμα του λόγου κατά το οποίο για να τονίσουμε την ιδιότητα ενός ουσιαστικού, το συσχετίζουμε (το συγκρίνουμε) με κάτι άλλο πολύ γνωστό που έχει την ίδια ιδιότητα σε πιο μεγάλο βαθμό. Η σύγκριση γίνεται με τις λέξεις σαν, λες και, μοιάζει με, όμοιος με, καθώς, θαρρείς, σάμπως, όπως, σαν να κ.ά. 
π.χ. Είναι ψηλός σαν κυπαρίσσι.

 Μην ξεχνάμε όμως πως το σαν έχει και χρονική έννοια π.χ. Σαν (όταν) έρθεις, θα φύγουμε.

Κάνε κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα" για να δεις όλες τις ασκήσεις που έχει ετοιμάσει για σένα το ρομποτάκι...
    Κυριολεξία έχουμε όταν οι λέξεις μιας πρότασης χρησιμοποιούνται με την πραγματική (αρχική, βασική) σημασία τους π.χ. Αγόρασα ένα χρυσό κόσμημα.

    Μεταφορά ονομάζεται το σχήμα του λόγου κατά το οποίο οι λέξεις μιας πρότασης δε χρησιμοποιούνται με την πραγματική σημασία τους, αλλά αποδίδουν μια διαφορετική ιδιότητα, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αν και έχει κάποια ομοιότητα π.χ. Ο Γιώργος έχει χρυσή καρδιά (εννοώντας πως ο Γιώργος είναι πολύ καλό παιδί).

Γεια σας παιδιά! Παρομοιώσεις, κυριολεξία, μεταφορές... τι είναι αυτά; Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως ζαλίστηκα με όλα αυτά! Γι' αυτό έχω φέρει ένα σωρό παιχνίδια και ασκησούλες για εξάσκηση. Πρώτα όμως ας δούμε ένα σχετικό βίντεο από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Τι λέτε, θα με βοηθήσετε να τα καταφέρω και να καταλάβω τι σημαίνουν;

Περιπέτειες στο πάρκο - Κυριολεξία και μεταφορά



 

Τι είναι η πρόταση; Κυριολεκτική ή μεταφορική;


http://www.jele.gr/activity/c/language/glossaC079.swf

πηγή: www.jele.gr

Βρίσκω τι είναι οι προτάσεις


http://users.sch.gr/salnk/online/glossa/glsxhmata.htm

Ενώνω τις προτάσεις για να σχηματίσω παρομοιώσεις 

http://www.kubbu.com/student/?i=1&a=32296__-simile