ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η ΕΛΙΑ

Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. Όταν ωριμάσει ο καρπός οι εργάτες στρώνουν γύρω γύρω από το δέντρο μεγάλα πανιά και με βέργες ή κτένες ρίχνουν τον καρπό. Κάποιες από τις ελιές , συνήθως τις πιο μεγάλες, τις ξεχωρίζουν και τις βάζουν σε πλαστικά τελάρα για να τις πουλήσουν στον έμπορο. Τις υπόλοιπες τις βάζουνε σε σακιά και τα πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται οι ελιές , μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα . Έπειτα οι ελιές πολτοποιούνται. Από την μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο....
πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές.Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως πρασινωπό.
 Η πατρίδα μας βγάζει πολύ καλής ποιότητος λάδι. Φημισμένα ελαιόλαδα είναι της Χαλκιδικής, της Μυτιλήνης , Καλαμάτας και Κρήτης.
 Ελιά και Χαλκιδική


Ο δεσμός των κατοίκων της Χαλκιδικής με την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο έχει ιστορία πολλών εκατονταετιών. Η παρουσία των ελαιοδένδρων στη Χαλκιδική έχει διαπιστωθεί από τα διαγράμματα γύρης και τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία προσδιορίζουν την έναρξη της συστηματικής καλλιέργειας της ελιάς στο Μακεδονικό χώρο μεταξύ του τέλους της κλασικής και την έναρξη της ρωμαϊκής περιόδου. 
Κατά τη μεσαιωνική περίοδο και την τουρκοκρατία τα ελαιόδενδρα ήταν διάσπαρτα σε μεγάλη σχετικά απόσταση, ώστε τα ίδια κτήματα να χρησιμοποιούνται συγχρόνως και για διάφορες άλλες καλλιέργειες, κυρίως δημητριακών.  
Στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας της Χαλκιδικής συνέβαλε ουσιαστικά η εξημέρωση των άγριων ελαιοδένδρων που υπήρχαν σε περιοχές οι οποίες δεν ήταν κατάλληλες για σιτοκαλλιέργεια και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ελαιώνες. 
Η οργάνωση συστηματικών ελαιώνων στη Χαλκιδική φαίνεται να άρχισε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Στη νέα αυτή καλλιεργητική τάση συνέβαλε και το νομικό πλαίσιο του μετασχηματιζόμενου Οθωμανικού κράτους, το οποίο πριμοδότησε τις σχετικές καλλιέργειες.
Κατά τους νεώτερους χρόνους, και συγκεκριμένα για την περίοδο 1917-1927, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας η οποία διεξήχθη το 1922 από τον τότε επόπτη βιομηχανίας της Γενικής Δ/νσης Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική αναφέρεται ως η μόνη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στη Μακεδονία. Ειδικότερα αναφέρονται 191 ελαιοτριβεία (όπου συμπεριλαμβάνονται  και τα σησαμοτριβεία), η δυνατότητα των οποίων είναι 400.000 οκάδες ελαιόλαδο το έτος.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ




Τα ουσιαστικά

Θηλυκά ισοσύλλαβα και ανισοσύλλαβα σε 
Ενικός αριθμός
Πληθυντικός αριθμός
Ονομ.
η ελιά
η γιαγιά
οι ελιές
οι γιαγιάδες
Γεν.
της ελιάς
της γιαγιάς
των ελιών
των γιαγιάδων
Αιτ.
την ελιά
τη γιαγιά
τις ελιές
τις γιαγιάδες
Κλητ.
ελιά
γιαγιά
ελιές
γιαγιάδες
Iσοσύλλαβα θηλυκά σε –η
Ενικός αριθμός
Πληθυντικός αριθμός
Ονομ.
η τροφή
η γεύση
οι τροφές
οι γεύσεις
Γεν.
της τροφής
της γεύσης
των τροφών
των γεύσεων
Αιτ.
την τροφή
τη γεύση
τις τροφές
τις γεύσεις
Κλητ.
τροφή
γεύση
τροφές
γεύσεις

Υποκοριστικά ουσιαστικά

Οι λέξεις που δείχνουν ότι κάτι είναι μικρό λέγονται υποκοριστικά.
Σχηματίζουμε υποκοριστικά με τις καταλήξεις :
-άκι, -άκος, -ούλα, -ίτσα, -άκης, -ούλης
Aυτοπαθείς Aντωνυμίες
Ενικός αριθμός

Α΄ πρόσωπο
Β΄ πρόσωπο
Γ΄ πρόσωπο
αρσενικό
θηλυκό
ουδέτερο
Ονομ.
ο εαυτός μου
ο εαυτός σου
ο εαυτός του
ο εαυτός της
ο εαυτός του
Γεν.
του εαυτού μου
του εαυτού σου
του εαυτού του
του εαυτού της
του εαυτού του
Αιτ.
τον εαυτό σου
τον εαυτό μου
τον εαυτό του
τον εαυτό της
τον εαυτό του
Πληθυντικός αριθμός
Ονομ.
ο εαυτός μας
ο εαυτός σας
ο εαυτός τους
Γεν.
του εαυτού μας
ή
των εαυτών μας
του εαυτού σας
ή
των εαυτών σας
του εαυτού τους
ή
των εαυτών τους
Αιτ.
τον εαυτό μας
ή
τους εαυτούς μας
τον εαυτό σας
ή
τους εαυτούς σας
τον εαυτό τους
ή
τους εαυτούς τους

Το ασύνδετο σχήμα

Όταν λέξεις ή προτάσεις τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς να υπάρχουν ανάμεσά τους σύνδεσμοι (και, αλλά κτλ.), αλλά χωρίζονται μεταξύ τους με κόμμα(,), λέμε ότι έχουμε ασύνδετο σχήμα.

Περιεκτικά ουσιαστικά

Περιεκτικά λέμε τα ουσιαστικά που δείχνουν το μέρος όπου υπάρχουν πολλά όμοια πρόσωπα, ζώα ή πράγματα.Τα περιεκτικά αρσενικά ουσιαστικά που λήγουν σε -(ι)ώνας γράφονται με ω.
Ακόμα με ω γράφονται τα περισσότερα αρσενικά ουσιαστικά σε –ώνας που δεν είναι περιεκτικά π.χ. αγώνας, αιώνας κτλ.
Εξαιρούνται:
Μακεδόνας, Στρυμόνας, κανόνας, κηδεμόνας
Παράγραφος
Παράγραφος  είναι ένα κομμάτι του κειμένου που αναπτύσσει μια ιδέα, ένα νόημα. Tο νόημα κάθε παραγράφου, ενώ συνδέεται με το νόημα των υπόλοιπων παραγράφων του κειμένου, είναι ξεχωριστό.
Γράφονται με κεφαλαίο:
  • τα κύρια ονόματα: ονόματα ανθρώπων (Μαρία), ζώων (Αζόρ), τόπων (Λάρισα), ποταμών (Πηνειός), βουνών (Όλυμπος), λιμνών (Πρέσπες), κτλ.
  • τα ονόματα των ημερών (Κυριακή), μηνών (Αύγουστος) και εορτών (Πάσχα)
  • τα εθνικά (Έλληνας, Κινέζος)
  • τα ονόματα κτιρίων (Αρχαιολογικό Μουσείο), πλοίων (Αίολος)
  • οι τίτλοι λογοτεχνικών έργων (ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα) και έργων τέχνης (η Νίκη της Σαμοθράκης)
  • οι τιμητικοί τίτλοι (Αξιότιμε, Σεβασμιότατε)
  • Προσοχή! Ενώ τα εθνικά ονόματα γράφονται με κεφαλαίο π.χ. ο Μανόλης είναι Έλληνας, τα επίθετα που παράγονται από αυτά γράφονται με μικρό π.χ. το ελληνικό λάδι είναι το καλύτερο.